Περιγραφή

Η αναγνώριση και η πρόληψη των κινδύνων και ο εντοπισμός των κρίσιμων σημείων στην παραγωγική διαδικασία, από το κύκλωμα διακίνησης των πρώτων υλών μέχρι τη διάθεση των τελικών προϊόντων, αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας και αυτό ακριβώς διασφαλίζεται μέσα από το Σύστημα HACCP .

Στο σεμινάριο αυτό παρέχεται η πρακτική μεθοδολογία σχεδιασμού και εφαρμογής του Συστήματος HACCP. Επίσης, παρουσιάζεται ένας ολοκληρωμένος πίνακας σημείων ελέγχου που συμβάλλει στον αποτελεσματικό έλεγχο αξιολόγησης (Audit) του Συστήματος HACCP, και αφορά εταιρείες τροφίμων και ποτών, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και εστιατόρια.

Τι είναι το HACCP:

Είναι ένα Σύστημα το οποίο διέπεται από επτά αρχές:

  • Προσδιορισμός των πιθανών κινδύνων που σχετίζονται με την παραγωγή τροφίμων σε όλα τα στάδια - Αξιολόγηση της πιθανότητας εμφάνισης των κινδύνων - Προσδιορισμός των προληπτικών μέτρων για τον έλεγχό τους
  • Προσδιορισμός των Κρισίμων Σημείων Ελέγχου (CCPs)
  • Καθορισμός των Κρισίμων Ορίων ανοχής που πρέπει να τηρούνται, για να διασφαλίζεται ότι κάθε κρίσιμο σημείο ελέγχου είναι υπό έλεγχο
  • Εγκατάσταση Συστήματος Παρακολούθησης έτσι, ώστε να εξασφαλίζεται ο έλεγχος των Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου με την εφαρμογή μετρήσεων, δοκιμών ή παρατηρήσεων
  • Σχεδιασμός διορθωτικών ενεργειών οι οποίες πρέπει να εκτελεσθούν όποτε το σύστημα ελέγχου δείχνει ότι κάποιο CCP είναι εκτός ελέγχου
  • Εγκατάσταση διαδικασιών επαλήθευσης και επικύρωσης για την επιβεβαίωση ότι το σύστημα HACCP λειτουργεί όπως έχει σχεδιαστεί, είναι αποτελεσματικό και επαρκές
  • Εγκατάσταση τεκμηρίωσης (οργάνωση αρχείων) σχετικά με όλες τις διεργασίες και τα δεδομένα που είναι κατάλληλα για την εφαρμογή του Συστήματος HACCP.
Τα πλεονεκτήματα της επιχείρησης που λειτουργεί με Σύστημα HACCP είναι τα παρακάτω:
  • Επικεντρώνεται στον εντοπισμό και πρόληψη κινδύνων από μολυσμένα τρόφιμα
  • Ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά στους ελέγχους από το Κράτος
  • Μειώνει τα εμπόδια εισόδου στο διεθνές εμπόριο
  • Βελτιώνει τη θέση της εταιρείας στον διεθνή ανταγωνισμό
  • Αναβαθμίζει την εικόνα της επιχείρησης στην Αγορά
  • Ειδικά για τις ξενοδοχειακές μονάδες διευκολύνει στην αναβάθμιση κατηγορίας.

Ενότητες

1. Εισαγωγή στο Σύστημα HACCP.

2. Οι βασικές αρχές του HACCP

3. Το Πρότυπο HACCP 1416 του ΕΛΟΤ και άλλα Διεθνή Πρότυπα HACCP.

4. Σχέση Συστήματος HACCP και ISO 9001.

5. GMP (Good Manufacturing Practice) και οι απαιτήσεις της Κοινοτικής Οδηγίας Νο 93/43.

6. Η Ελληνική Νομοθεσία σχετικά με τα τρόφιμα και ποτά.

7. Μεθοδολογία σχεδιασμού του Συστήματος HACCP.

8. Το αποτελεσματικό audit του συστήματος HACCP

Πέρα από την παρουσίαση του θεωρητικού υλικού δίνονται στους συμμετέχοντες, χωρισμένους σε ομάδες, μελέτες περιπτώσεων όπου καλούνται να ετοιμάσουν διαγράμματα ροής, να αναγνωρίσουν τις κατηγορίες κινδύνων, να ορίσουν τα κρίσιμα σημεία ελέγχου (CCPs), τις μεθόδους μέτρησης και παρακολούθησης καθώς και τον τρόπο τεκμηρίωσης των ελέγχων. Η κάθε ομάδα παρουσιάζει το αποτέλεσμα των εργασιών της σε κατάλληλες φόρμες εργασίας.


Το σεμινάριο απευθύνεται σε στελέχη των επιχειρήσεων που ασχολούνται με: παρασκευή, μεταποίηση, παραγωγή, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά, διανομή, διακίνηση και ποιοτικό έλεγχο τροφίμων και τα οποία επιθυμούν να σχεδιάσουν και να λειτουργήσουν ένα Σύστημα HACCP ή να βελτιώσουν το ήδη υπάρχον.

 

Στόχος του σεμιναρίου είναι να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες με την αναγνώριση της επικινδυνότητας και τον προσδιορισμό των απαιτήσεων σε ελέγχους και επιθεωρήσεις.

Επίσης, θα είναι σε θέση να ετοιμάσουν διαγράμματα ροής στο κύκλωμα παραγωγής και διακίνησης προϊόντων και με τη χρήση καταλλήλων πινάκων ελέγχου να εντοπίσουν τις απαιτήσεις σε GMP (Good Manufacturing Practice).

Με το τέλος του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα μπορούν, με μικρή βοήθεια ειδικών συμβούλων, να αναπτύξουν και να λειτουργήσουν το Σύστημα HACCP στην εταιρεία τους.

Υπεύθυνη Επικοινωνίας : Ελένη Φλουρή


Στο υλικό του σεμιναρίου περιλαμβάνονται:

Εγχειρίδιο «HACCP» & Case Studies με λύσεις (σε έντυπη μορφή)
-Όλη η παρουσίαση του σεμιναρίου 
σε ηλεκτρονική μορφή
-Δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες για έναν ολόκληρο χρόνο πάνω σε θέματα του σεμιναρίου, μέσω της ιστοσελίδας μας


Στυλιανός Ραφαηλίδης

ΑΘΗΝΑ
Date: 2016
Τόπος Διεξαγωγής: Ξενοδοχείο Classical Athens Imperial, Αχιλλέως & Μεγάλου Αλεξάνδρου, Πλατεία Καραϊσκάκη, Αθήνα,
Κόστος Συμμετοχής 585 €

Για συμμετοχή σε online σεμινάριο παρέχεται έκπτωση 25%

Δήλωση Συμμετοχής
Επεξήγηση Εκπτώσεων:

10% έκπτωση στην δεύτερη αγορά / συμμετοχή

20% έκπτωση στην τρίτη και κάθε επόμενη αγορά / συμμετοχή

Κόστος Συμμετοχής 585 €

Για συμμετοχή σε online σεμινάριο παρέχεται έκπτωση 25%

Δήλωση Συμμετοχής
Επεξήγηση Εκπτώσεων:

10% έκπτωση στην δεύτερη αγορά / συμμετοχή

20% έκπτωση στην τρίτη και κάθε επόμενη αγορά / συμμετοχή

Ενδιαφέρεστε για Ενδοεπιχειρησιακό Σεμινάριο;

Η AQS εξειδικεύεται στη διοργάνωση ενδοεπιχειρησιακών σεμιναρίων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες και στους στόχους της εταιρείας σας.

Μάθετε περισσότερα

Δωρεάν Ebook

Συμπληρώστε την φόρμα για να λάβετε το ebook απευθείας στο email σας.

Μάθετε περισσότερα
Εάν επιθυμείτε τακτική ενημέρωση για τα σεμινάρια μας κάντε κλικ εδώ

Εγγραφή στο Newsletter

Συμπληρώστε το email σας και μείνετε ενημερωμένοι για τα νέα μας άρθρα και τις δραστηριότητές μας.

Cookies & Ασφάλεια Δεδομένων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να εξασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.
Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε προσεκτικά την Πολιτική Cookies

Επιλέξτε τον τύπο Cookies που αποδέχεστε στις Ρυθμίσεις Cookies

Skip to content